Mancala World
Advertisement

Mancala → Englanti, Espanja, Galego, Hollannin, Italia, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Saksa, Ruotsi, Tšekki, Turkki, Unkari, Vietnamin.


Awalé, Mancala-peli Norsunluurannikolta

Kaksi mancalan pelaajaa

Mancala on etenkin Afrikan ja Aasian maissa suosittu lautapelityyppi, joka perustuu pikkukivien tai vastaavien pelimerkkien "kylvämiseen" pelilaudalla oleviin koloihin. Parhaiten länsimaissa tunnettuja ryhmän pelejä ovat oware, kalaha, omweso ja bao. Mancala-peleillä on monissa maissa samankaltainen asema kuin shakilla on länsimaissa, ja esimerkiksi omweso on Ugandan kansallispeli.

Suomessa on myyty Kolokolo-nimistä peliä, johon kuuluu mancala-pelien pelaamiseen soveltuva pelilauta ja pelimerkkejä. Pelin nimi on kuitenkin suomalaisten markkinoijien keksimä eikä vastaa afrikkalaisten tai aasialaisten pelien nimiä.

Pelaaminen

Tyypillinen mancala on kaksinpeli, jossa pelilauta on jaettu kahtia: kummallakin pelaajalla on esimerkiksi kuusi koloa ja varastokolo eli mancala. Ennen pelin alkua kolot varastoa lukuun ottamatta täytetään pelimerkeillä, esimerkiksi kolme tai neljä kiveä kuhunkin koloon. Pelin siirto muodostuu yleensä siitä, että pelaaja poimii jostain oman puolensa kolosta kaikki pelimerkit ja "kylvää" ne yksitellen seuraaviin koloihin, tavallisesti pelilautaa vastapäivään kiertäen. Jos viimeinen jyvä sattuu ennestään oman puolen tyhjään koloon, pelaaja saa "kaapattua" vastapäätä olevasta toisen pelaajan kolosta kaikki pelimerkit omaan mancalaansa. Yksinkertaisimmissa peleissä voittaja on se, joka saa suuremman varaston.

Monet mancala-pelit ovat säännöiltään huomattavastikin tätä monimutkaisempia. Vaativimmissa mancala-peleissä pelitilanteiden monipuolisuus ja haastavuus voi vastata jopa shakin tai go:n kaltaisten pelien tasoa.

Aiheesta muualla

Lisenssi / Copyright

Sisältö on käytettävissä lisenssillä GNU Free Documentation License. Suomenkielisessä Wikipediassa, "Mancala", http://fi.wikipedia.org/wiki/Mancala

Advertisement