Mancala World
Advertisement

Mancala → čeština, engleză, finlandeză, franceză, galiciană, germană, italiană, maghiară, norvegiană, olandeză, polonă, portugheză, spaniolă, suedeză, turcă, vietnameză.


JugantAUnJocDeMancala.jpg
Figurine africane care joacă

Mancala (arabă: منقلة, manqalä) este o familie de jocuri de table jucate în jurul lumii, uneori numite "jocuri de cusut", de numărătoate şi capturare, sau jocuri de groapă şi pietricele, denumiri inspirate din modurile de joc. Cele mai cunoscute jocuri din familie în Lumea vestică sunt Kalah, Sungka, Oware, Omweso, şi Bao. Jocurile mancala au un rol important în multe societăţi africane şi asiatice asemenea şahului în vest.

Denumiri

Persoane nefamilizate cu jocurile mancala presupun de obicei că este un joc anume Mancala cu numele acesta, percepţie întărită de strategii de marketing care de multe ori nu diferenţiază genurile sau dau trăsături ilogice ca etiopiane sau nigeriane. Chiar şi nume clar asociate cu anume jocuri, ca "Awari", sunt des utilizate greşit în situaţii nepotrivite

De fapt, denumirea de mancala provine din arabă şi reprezintă numele comun dat unor jocuri de genul acesta; cuvântul provine din araba naqala (la propriu "a mişca"), fiind utilizat pe puţin în Siria, Liban şi Egipt, dar nu este aplicat consistent altor jocuri. În lumea vestică, "mancala" este de multe ori folosit ca nume generic pentru jocul de Kalah. Cercetând în limba engleză, descoperim că este descris ca "joc din familia mancala" sau "jocurile mancala", şi nu "variante mancala" ceea ce ar implica să fie un joc principal mancala din care să se inspire celelalte.

Pentru a mări confuzia, jocurile des întâlnite din familia mancala au denumiri diferite depinzând de regiuni, deseori cu variaţii minore de reguli. Apoi, există grupuri care dau mai multor jocuri acelaşi nume; uneori unele sunt intenţionate să fie jucate de bărbaţi, altele de femei. Istoric, cercatarea a avut dificultăţi în a separa regulile pentru jocuri în afară de implicaţiile strategice şi de modul de dispoziţie pe tablă, ceea ce a cauzat confuzie adiţională despre jocurile care sunt distincte, sau care sunt variaţii ale aceluiaşi joc. Din cauza acestor consideraţii, şi pentru că jocurile mancala au ajuns în vest din aceste culturi diversificate, este greu de stabilit nume şi reguli precise, dacă există, care să fie "adecvate".

Numele pentru jocurile individuale vin de la echipamentul folosit; de exemplu, bao înseamnă în limba swahili, "tablă".

Mod general de joc

Jocurile mancala împart o modalitate generală de secvenţă de joc, aceea de a lua toate seminţele din gaură, stategia fiind apoi de a coase cu seminţe, una câte una, şi capturarea pe bazs stării a tablei. Asta conduce la fraza engleză "numără şi captură", uneori folosită pentru a descrie modul de joc. Deşi detaliile diferenţiază mult, această secvenţă generală se aplică tuturor jocurilor.


Copyright / Referinţe

Adaptat din articolul de pe Wikinfo română "Mancala", http://www.wikinfo.org/index.php/Mancala_(Română), Wikipedia:GNU FDL, sub Licenţa GNU pentru documentaţie liberă.

Advertisement